Najstniki iz vse Slovenije so v nedeljo, 6. 5. 2018, v Izoli že šesto leto zapored izbrali svoj najljubši evropski film. Mladi ljubitelji filma stari med 12 in 14 let, iz 34 evropskih držav in 43 mest so kot prava mednarodna filmska žirija med tremi nominiranimi filmi izbrali zmagovalca. Izbirali so med tremi nominiranimi filmi, katere  je izbrala Evropska filmska akademija: DEKLE NA BEGU (La fuga, Sandra Vannucchi, Italija/Švica, 2017, 80 min), REVOLUCIJA LESENIH KONJIČKOV (Hobbyhorse Revolution, Selma Vilhunen, Finska, 2017, 90 min ) in WALLAY (Berni Goldblat, Francija, 2017, 84 min). Največ glasov je po oceni mladih žirantov prejel francoski film Wallay in je tako letošnji dobitnik EFA Evropske nagrade mladega občinstva.

Učenci naše šole so se dogodka udeležile že tretje leto zapovrstjo. Nekateri izmed njih prvič, nekateri že drugič ali tretjič. Vsi pa so po besedah in počutju sodeč med ogledom filmov, ter druženju z vrstniki zelo uživali.

Učenec 9. razreda, Žiga Murn Lindič je podal tudi izjavo za medije – dogodka sem se udeležil drugič, bi pa se z veseljem še enkrat prijavil, če bi se lahko. Prepričan sem, da se na tem dogodku lahko resnično sliši glas otrok. Še posebno so izpostavljene tematike, ki so všeč najstnikom. Čeprav sem moral izbrati svojega zmagovalca, mislim, da so vsi filmi dobri, vsak po svoje.

 

 

 

 

 

Dostopnost