Letošnja šolska proslava je zaradi posebnih razmer v povezavi s korona virusom potekala v obliki oddaje na šolskem radiu, tako na Reški kot na glavni stavbi šole.

Vsak državni praznik začnemo s poslušanjem slovenske državne himne –  Zdravljice, nato pa še evropske himne – Ode radosti.

Učenke šestega razreda, ki so vodile prireditev, so povedale naslednje:

»Danes so dovoljene sanje. Jutri je nov dan!«…

… To so bile slavne besede prvega slovenskega predsednika Milana Kučana ob razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Slovenije leta 1991.

25. junija 1991 je slovenska skupščina sprejela Deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, zato je ta dan postal slovenski državni praznik.

Na predvečer praznika po številnih slovenskih mestih in vaseh obeležujejo dogodek s proslavami. Tudi v Kočevju bodo danes članice in člani Pihalnega orkestra Kočevje pod vodstvom dirigenta Janija Šalamona na mestni ploščadi obeležili jutrišnji državni praznik z javno vajo.

Ustvarjalke radijske proslave so nas opomnile tudi na to, da je državna himna eden izmed treh državnih simbolov. Izvajamo jo svečano in ponosno ob državnih in drugih proslavah, ob mednarodnih srečanjih, ob športnih, kulturnih in drugih tekmovanjih. Drugi simbol je slovenska zastava in tretji je slovenski grb.

Spomnimo se, daje 27. septembra 1989 je skupščina Republike Slovenije razglasila 7. kitico Prešernove Zdravljice za državno himno.

Glasbo zanjo je napisal skladatelj Stanko Premrl, ki ga žal premalokrat omenimo. Slovenska državna himna se lahko zapoje, zaigra ali pa oboje hkrati. Ob himni v znak spoštovanja vedno stojimo.

Biti državljan pomeni biti odgovoren do svoje države, do predpisanih zakonov v Ustavi, biti spoštljiv do državnih simbolov, torej državne himne, zastave in grba. Ob praznovanju državnih praznikov izobesimo zastave in bodimo ponosni na svojo domovino. Le kdo jo bo ohranjal, če ne mi, državljani, s svojo kulturo. Ponesimo v svet slovensko besedo, glasbo, pesem… občutek, ko zaslišiš svoj, domač jezik ali pesem v širnem svetu, je nepopisen. Prevzamejo te sreča, ponos in občutek pripadnosti.

Sledil je ravnateljev govor in podelitev ravnateljevih priznanj.

Vsem v veselje je ravnatelj zaželel tudi lepo preživet jutrišnji državni praznik in vesele ter brezskrbne počitnice.

Svetoval je, da naj ostanemo previdni in še vedno upoštevamo priporočila o varovanju zdravja zaradi širitve korona virusa.

Se vidimo septembra!

 

Naj vam v glavi odzvanjajo besede pesmi o naši domovini.

 

NAŠA SLOVENIJA

 

SLOVENIJA V OBLIKI KOKOŠKE JE, ZATO SO SOSEDE PREPLAŠENE.

KORONA LJUDI ZASTRAŠILA, ŠE SLOVENCE JE NA GLAVO OBRNILA.

LJUDJE SO SE ZAKLEPALI, OKNA IN VRATA ZAPIRALI.

SO SPET SE UMIRILI, KO MEJE SO ODKLENILI.

PUNCE IN FANTJE HODILI PO NARAVI SO ZELENI

IN SPET SE ZDRUŽILI, ŠOLE USPEŠNO KONČALI.

MAME, OČETJE VESELI BILI, KER NA MORJE BOMO LAHKO ODŠLI.

SEPTEMBRA SE BOMO PA JEZILI, KER V ŠOLO SPET BOMO HODILI.

 

PESEM O SLOVENIJI

 

SLOVENIJA MAJHNA DEŽELA JE,

VENDAR Z MARSIČEM PONAŠA SE.

V SLOVENIJI VELIKO ZANIMIVOSTI JE,

TURISTI KAR ČUDIJO SE.

NA TRIGLAV POVZPNE SE LAHKO VSAK,

KI ZASE HOČE POSTATI JUNAK.

NAŠA OBALA PREČUDOVITA JE,

V MORJU RADI KOPAMO SE.

NA SLOVENIJO PONOSNI SMO VSI,

RAZIŠČITE JO TUDI VI!

Dostopnost