V zadnjih letih smo veliko govorili in poslušali o zdravju – kako preprečiti bolezen, kako poskrbeti za naš imunski sistem, kako izboljšati svoje telesno zdravje. Manjkrat pa slišimo, kako zelo pomembno je poskrbeti tudi za naše duševno zdravje. Ker je danes (10. oktober) dan duševnega zdravja je prav, da povemo tudi kaj o tem.

Veliko ljudi meni, da za duševno zdravje ni treba posebej skrbeti. Mislijo namreč, da imajo s tem težave le redki posamezniki, ali pa da na duševno zdravje tako in tako ni mogoče bistveno vplivati. V resnici se približno vsak 4.človek tekom življenja sooči z duševno motnjo, še veliko več pa je takih, ki imajo določene težave, ki so posledica slabega duševnega zdravja. To so recimo: izgorelost, težave v odnosih, pogosto doživljanje stresa, stalen občutek krivde, pogosta nihanja čustev in podobno. Če te težave trajajo dalj časa, se lahko razvijejo tudi v duševne motnje.

Kako pa lahko izboljšaš svoje duševno zdravje?

Načinov je mnogo, izpostavila pa bom tiste glavne, ki ne zahtevajo ogromno časa in so se v raziskavah izkazali kot posebej učinkoviti.

  1. Vzemi si čas za bližnje

Kako pogosto se ti zgodi, da želiš poklepetati s prijateljico, pa nikakor ne najdeš časa za to? S tem, ko si vzameš čas, da se družiš z nekom, ki te ima rad, te razume in spodbuja, poskrbiš za to, da bo tvoje počutje boljše.

  1. Počivaj

Dela nikoli ne zmanjka. V vsakem trenutku lahko najdeš kakšno stvar, ki jo bi bilo potrebno postoriti. Zelo pomembno za tvoje duševno zdravje pa je, da se znaš kljub temu ustaviti in si vzeti dovolj časa za počitek. Dobro se naspi. Eno popoldne si dovoli, da samo lenariš. Poslušaj glasbo ali poglej dober film. Napolni si baterije.

  1. Gibaj se

Ni ti treba biti športnik, da se gibaš. Že samo 30 minut zmernega gibanja (recimo hoje) na dan lahko zelo izboljša tvoje počutje. Na ta način se lahko sprostiš, se znebiš odvečne energije, se nadihaš svežega zraka in morda za trenutek pozabiš na vsakodnevne skrbi.

  1. Bodi hvaležen, hvaležna

Večkrat se spomni na stvari, za katere si lahko hvaležen. Lahko si narediš celo dnevnik hvaležnosti, v katerega vsak dan zapišeš vsaj eno stvar, za katero si hvaležen.

  1. Poišči tehniko sproščanja, ki ti ustreza

Vsak kdaj potrebuje trenutek za sprostitev. Poišči dejavnost, ki te sprošča (recimo poslušanje glasbe, ustvarjanje, šport…). Spoznaj različne tehnike sproščanja in jih preizkusi. Poišči vsaj eno tehniko, ki ti je všeč. Tri primere najdeš tu:

http://www.oszboraodposlancev.si/2022/10/04/tehnike-sproscanja-plamencek/

http://www.oszboraodposlancev.si/2022/10/06/tehnike-sproscanja-stisnjene-pesti/

http://www.oszboraodposlancev.si/2022/10/07/tehnike-sproscanja-varen-kraj/

Kako pa lahko pomagaš drugim?

Vprašaj nekoga »Kako si?« in mu zares prisluhni.

Napisala: Zarja Golouh Kosten

Dostopnost