10. oktober jesvetovni dan duševnega zdravja, katerega simbol je zelena pentlja. V duhu tega dne boste v naslednjih dneh na naši spletni strani lahko našli nekaj objav o tem, kako lahko skrbimo za svoje duševno zdravje.

Vsak od nas tekom življenja kdaj pa kdaj naleti na težave in stiske. V teh trenutkih je pogosto največ vredno to, da imamo nekoga, ki nam bo prisluhnil ali priskočil na pomoč.

Kako izbrati osebo, na katero se lahko obrneš po pomoč?

Naj bo to nekdo, ki je pripravljen prisluhniti tvojim težavam. Nekdo, ki te ne obsoja in te vsaj poskuša razumeti. Nekdo, ki mu zaupaš in se ob njem počutiš varno.

To je lahko prijatelj, družinski član, lahko pa je tudi učitelj ali svetovalni delavec. Na naši šoli se lahko vedno obrneš tudi na psihologa Petra in Zarjo. Lahko imaš tudi več oseb, ki ti pomagajo v različnih situacijah.

Razmisli, na koga se ti lahko obrneš v težavah, in zapiši imena:

  • oseba, na katero se lahko obrneš, ko potrebuješ nasvet ali pomoč pri reševanju problemov: _______________
  • oseba, ki te posluša in ji lahko zaupaš svoje težave: ________________
  • oseba, ob kateri se počutiš najbolj varno in razumljeno: ____________________ .

Raziskave kažejo, da je nujno, da imamo v življenju vsaj eno osebo, s katero se lahko pogovorimo in ji zaupamo. Prisotnost vsaj ene takšne osebe preprečuje razvoj različnih duševnih motenj. Če nimaš nikogar, ki bi mu lahko zaupal, poskusi to osebo poiskati. Stopi do prijatelja ali se obrni na odraslo osebo, ki se ti zdi vredna zaupanja. Ni treba, da se s težavami soočaš sam/-a. Vedno je mogoče najti nekoga, ki ti lahko prisluhne.

Zarja G. K., mag. psih.

Dostopnost