V petek, 15. 11.2024 smo se pridružili projektu »Tradicionalni slovenski zajtrk«. Učenci so pričeli šolski dan z zajtrkom ob 7:45.
Za zajtrk so imeli rženi kruh, kočevski med, maslo, mleko in jabolko.
Pri nabavi živil smo posebno pozornost namenili nakupu visoko kakovostnih lokalno pridelanih in predelanih živil- vsa živila so bila slovenskega porekla.
S tem projektom želimo krepiti pomen zdrave prehrane in telesne dejavnosti za zdravje, krepiti pomen zajtrka in rednega zajtrkovanja, spodbuditi k pozitivnemu odnosu do narave in okolja.
V času šolske malice so nas obiskali zaposleni iz lokalne Zadruge Zakladi kočevske, ki so se učencem predstavili s plakatom pridelave sadnega soka in pridelavo sira. Pripravili so degustacijo kočevskega sira in jabolčnega soka. Učenci izbirnega premeta Sodobna priprava hrane in Načinov prehranjevanja so spekli medenjake za ta namen.
Če so ti bilo medenjaki okusni, si jih lahko spečeš po našem receptu:
Sestavine
50 dag moke
1 čajna žlička sode bikarbone
15 dag masla ali margarine
15 dag sladkorja v prahu
2 jajci
15 dag segretega in ohlajenega medu
ščep cimeta
POSTOPEK
Iz naštetih sestavin zamesimo testo in ga damo v vrečko ali folijo. Počiva naj 1 uro ali več v hladilniku.
Nato iz testa oblikujemo kroglice poljubne velikosti in jih dajemo v pekač, obložen s peki papirjem.
Pečemo pri 180 stopinjah okoli 12 – 15 minut.
Pečene in ohlajene hranimo v dobro zaprti posodi.
Andrejka Topić
Vodja šolske prehrane