V petek, 15. 11.2024 smo se  pridružili  projektu »Tradicionalni slovenski zajtrk«. Učenci so pričeli  šolski dan z zajtrkom ob 7:45.

Za zajtrk so imeli rženi  kruh, kočevski med, maslo, mleko in jabolko.

Pri nabavi živil smo  posebno pozornost namenili nakupu visoko kakovostnih  lokalno pridelanih in predelanih živil- vsa živila so bila slovenskega porekla.

 S tem projektom želimo krepiti pomen zdrave prehrane in telesne dejavnosti za zdravje, krepiti pomen zajtrka in rednega zajtrkovanja, spodbuditi k pozitivnemu odnosu do narave in okolja.

V času šolske malice so nas obiskali zaposleni iz lokalne Zadruge Zakladi kočevske, ki so se  učencem predstavili s plakatom pridelave sadnega soka in pridelavo sira. Pripravili so degustacijo kočevskega sira in jabolčnega soka. Učenci izbirnega premeta Sodobna priprava hrane in Načinov prehranjevanja so spekli medenjake za ta namen.

Če so ti bilo medenjaki okusni, si jih lahko spečeš  po našem receptu:

Sestavine 

50 dag moke

1 čajna žlička sode bikarbone

15 dag masla ali margarine

15 dag sladkorja v prahu

2 jajci

15 dag segretega in ohlajenega medu

ščep cimeta

POSTOPEK

Iz naštetih sestavin zamesimo testo in ga damo v vrečko ali folijo. Počiva naj 1 uro ali več v hladilniku.

Nato iz testa oblikujemo kroglice poljubne velikosti in jih dajemo v pekač, obložen s peki papirjem.

Pečemo pri 180 stopinjah okoli 12 – 15 minut.

Pečene in ohlajene hranimo v dobro zaprti posodi.

Andrejka Topić

Vodja šolske prehrane

Dostopnost