V petek popoldan, 15.4.2016, smo v sklopu aktivnosti za nadarjene učence v šolski telovadnici izvedli prav posebno dejavnost, DAN DOMIN.
Izvajalec Dneva domin, gospod Gorazd Glinšek, je v šolsko telovadnico prinesel kar 25000 domin! Gospod Gorazd je najprej razložil pravila in predstavil potek dneva, nato pa smo vse domine raztresli po telovadnici in začeli.
Prva delavnica je bila »Najdi svojo domino«. Iz kupa 25000 domin je bilo potrebno najti čim več domin s točno določenim številom pik (npr. 5 in 1). V 4ih minutah so nekateri učenci našli tudi preko 20 takšnih domin. Sledila je zahtevnejša naloga, otroci so morali najti vse različne domine, torej komplet 28 domin. To je bilo že malo težje, a učenci so dokazali, da se še kako znajdejo v poplavi črnih, 3cm velikih ploščic.
V drugi delavnici so do izraza prišle graditeljske sposobnosti učencev. Tukaj so učenci lahko delali sami, v paru ali pa največ trije skupaj. Imeli so dve možnosti. Prva je bila piramida, kjer so učenci tekmovali v tem, kdo bo imel v prvi vrsti piramide največ domin in bo piramida na koncu seveda obstala. Najboljše učenke so imele v prvi vrsti kar 40 domin. Druga možnost pa je bila zgraditi karseda visoko konstrukcijo, ki so jo učenci oblikovali po svojih željah. Učenka Hana je postavila rekord, njen stolp je bil visok kar 84 cm.
Sledila je malica in pa navodila gospoda Gorazda pred vrhuncem tega dne – postavljanjem verige domin po celi telovadnici. Učencem je bilo naročeno, da je nujno potrebno sodelovati med seboj, biti previden – ampak ustvarjalen, postavljati »varovalke« … Otroci so se razdelili v skupine in zasedli vsak svoj prostor v telovadnici – začela se je gradnja. Ovinki, mostički, osmice, različne figure, vse to je nastajalo pod rokami naših ustvarjalnih učencev. Vmes se je seveda tudi kaj podrlo, a vztrajnost se je izplačala. Po dobri uri dela smo prišli do več figur in delov na različnih delih telovadnice, ki pa jih je bilo potrebno še povezati med seboj. Natančnost in mirne roke in uspelo je tudi to. Naša »kača« je bila pripravljena, učenci tudi in prva domina je kmalu sprožila več kot minuto dolgo podiranje, ki je uspelo v celoti.

Z dominami se bomo zagotovo zabavali tudi v prihodnjih letih.

Organizator: Peter Gradišar

Dostopnost