Spoštovani učenci in starši,


v petek pozno zvečer je vlada republike Slovenije sprejela dopolnjeno odredbo v zvezi z nošnjo zaščitnih mask v šolah. Torej ne govorimo več o priporočenih ukrepih, temveč o odredbi, ki zavezuje prav vsakega od nas.

S ponedeljkom, 21. 9. 2020, stopijo v veljavo novi ukrepi, ki so vezani na nošenje mask v zaprtih javnih prostorih, med katere sodijo tudi šole, le da so tu prilagoditve, ki jih je vlada upoštevala ob protestih, ki so po četrtkovi seji vlade prihajali iz vseh strani.

Ti ukrepi za šole določajo, da je uporaba zaščitne maske za učence od vključno 7. razreda obvezna pri gibanju in zadrževanju v šoli, torej tudi med poukom, če ni zadoščeno razdalji 1,5 m med učencema.

Kako bo torej na naši šoli?

– za učence do vključno 6. razreda se NIČ NE SPREMENI. Zaščitne maske so za učence 6. razreda obvezne v skupnih prostorih (hodniki, avla, stranišča), medtem ko so za mlajše učence seveda priporočljive.

– za učence od vključno 7. razreda pa so sedaj maske OBVEZNE v vsakem zaprtem prostoru, torej tudi v šoli. Izjema, ki pa jo je dodala vlada v svoj odlok pa je, da zaščitne maske pri pouku ni potrebno nositi, če je razdalja med učencema 1,5 m. Na šoli bomo seveda to storili in učencem tako med poukom ne bo potrebno nositi zaščitne maske.


Bo pa zaščitna maska za vse učence od vključno 7. razreda naprej obvezna med odmorom tudi v učilnici, ko se med sabo zbližajo, a je to v primerjavi s tistim kar smo imeli v četrtek zvečer, res velik napredek.


– zaščitne maske za učitelje, ki poučujejo od 7. razreda naprej, so obvezne pri predavanju snovi ves čas, medtem ko si masko učitelji do vključno 6. razreda lahko snamejo, če zagotovijo razdaljo do učencev.

Prosim vas vse, da z odredbo seznanite vaše otroke že vi in tako vsi skupaj prispevamo k zmanjšanju širjenja okužbe s koronavirusom, ter res naredimo vse VSI, da ostanemo v modelu B, ki skoraj v celoti omogoča normalno šolo.


Lepo vas pozdravljam

Peter PIRC, ravnatelj

Dostopnost