ODPRIMO VRATA PODEŽELJU- EKO MILA

»Projekt »ODPRIMO VRATA PODEŽELJU« se izvaja ob finančni pomoči Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Organ upravljanja Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.«

Milo je v uporabi že zelo dolgo. Umivanje z milnico sega že v čas Rimljanov.

Zato smo v mesecu januarju izvedli delavnico, kjer smo izdelovali eko mila z gospo Katarino. V samem uvodu nam je razložila in pokazala osnovne sestavine za izdelavo mila. S seboj je imela veliko eteričnih olj, različnih barv od praha do tekočih barv, naravnih dodatkov (školjke, posušene cvetove sončnice, sivke,…), bleščic in še kaj se je našlo. Med samim predstavljanjem suhih barv, so bili učenci zelo radovedni, saj jih je zanimalo od kod takšne barve, koliko stanejo in nekateri od njih so se z njimi tudi namazali po obrazu.

Potrebujemo dve osnovni snovi za izdelavo mila.
Milo lahko izdelamo iz dveh snovi. Prva je izdelava z glicerinom. Glicerin (tudi glicerol, 1,2,3-propantriol ali propan-1,2,3-triol) je pogosta sestavina kozmetičnih sredstev. V naravi je del rastlinskih in živalskih maščob
Drug način izdelave mila je izdelava iz maščob, luga (natrijev hidroksid) in vode, ki so tri osnovne sestavine pri pridobivanju mila. Pri tem je pomembno razmerje danih snovi.

Mi smo se dogovorili, da izdelamo milo z glicerinom. Vsak učenec je dobil svojo leseno deščico, na kateri je bil zapisan postopek izdelave mila. In delo se je začelo z rezanjem glicerina na majhne koščke, segrevanjem in dodajanjem eteričnega olja, barve in še kakšnih dodatkov. Nato smo milo vlili v kalup in ga pustili, da se strdi. Bili smo ustvarjalni in delovni, zato smo izdelali kar nekaj mil.

Na naslednji delavnici smo k vsakemu milu naredili še listek z imenom mila, darilno škatlico in seveda milo zavili v lične celofan vrečke. Spoznali smo da z naštetimi sestavinami in malo dobro volje, lahko sami doma izdelamo unikatna domača mila.
                                                                                                                          Nataša Bjelajac

IMAG0181IMAG0183IMAG0184IMAG0186IMG 1210Screenshot 2014-01-16-15-15-13-1Screenshot 2014-01-16-15-22-03-1Screenshot 2014-01-16-15-22-31-1Screenshot 2014-01-16-15-43-31-1Screenshot 2014-01-16-15-43-39-1Screenshot 2014-01-16-15-43-48-1Screenshot 2014-01-16-15-44-01-1Screenshot 2014-01-16-15-49-07-1Screenshot 2014-01-16-15-49-18-1Screenshot 2014-01-16-15-49-30-1Screenshot 2014-01-16-15-59-23-1

 

Screenshot 2014-01-16-16-02-41-1Screenshot 2014-01-16-16-03-39-1Screenshot 2014-01-16-16-04-53-1Screenshot 2014-01-16-16-06-18-1Screenshot 2014-01-16-16-19-16-1Screenshot 2014-01-16-17-02-19-1Screenshot 2014-01-16-17-03-20-1Screenshot 2014-01-16-17-06-12-3

IMG 1219IMG 1221IMG 1222IMG 1223IMG 1224IMG 1225IMG 1227IMG 1228IMG 1230

 

Dostopnost