V petek, 21. 11, smo na šoli izvedli tehnični dan za učence predmetne stopnje. K sodelovanju smo povabili skupino iz Zavoda za razvoj prostorske kulture, ki vodi projekt Igriva arhitektura. V skupini so prisotni arhitekti in ena krajinska arhitektka. Učence  so popeljali v svet arhitekture. Učenci so spoznavali prostor okoli sebe na drugačen način (s povezo okoli oči, s pomočjo ogledal:,). Arhitekti so jim je predstavili svoje delo,  materiale, ki se uporabljajo pri gradnji prostorov, prostorskih objektov.

Učenci so imeli priložnost bolj podrobno  spoznati  les, vrste lesa, uporabo lesa, lesene polizdelke. Pri tem so veliko tipali in vohali.

Iz lesenih deščic in kock  so v eni izmed delavnic nastala čudovita mesta, zelo visoke stolpnice in domišljijske stanovanjske hiše.

Kako pomembno je skupinsko delo in pomoč, so lahko ugotovili vsi tisti, ki so se udeležili delavnice gradnje mostov. Učenci so spoznali načine, kako skonstruirati most in kako obdržati njegovo stabilnost.

Nekateri arhitekti so dobili osnovne ideje za gradnjo stanovanjskih stavb  pri  igri s papirjem. Tako so tudi naši učenci poskusili z gubanjem, zvijanjem papirja oblikovati izvirne prosotrske tvorbe.

Po nasmejanih, obrazih, iz pogovorih z učenci  sem ugotovila, da so se imeli lepo. Še bi kdaj ponovili.

Martina Porenta Pleše

Dostopnost