V torek, 28. februarja 2023, so učenke in učenci šestih razredov OŠ Zbora odposlancev imeli tehniški dan na temo lesa. Ta dan je potekal v sodelovanju z Gimnazijo in srednjo šolo Kočevje.

V srednji šoli so nam pripravili raznolik in zanimiv program. Učenke in učenci so se razdelili v dve skupini, ki sta se, glede na zastavljen program, tekom dopoldneva izmenjavali.

Ogledali smo si film o lesarstvu, ki je predstavil delo v delavnici s pomočjo ročne obdelave lesa. Videli smo orodja in pripomočke, s katerimi se danes redkeje srečamo. Te je strojna obdelava lesa pretežno nadomestila z novimi načini in pristopi dela, kar smo videli ob nadaljnjem ogledu filma. Po ogledu filma smo odšli v lesarsko delavnico srednje šole, kjer smo spoznali način dela z laserskim strojem za rezanje in graviranje ter CNC stroja. Učenke in učenci so s pomočjo teh strojev in pod vodstvom mentorjev sodelovali pri izdelavi lastnega obeska za ključe ter izrezovanju imen v lesene ploščice. V sklopu zastavljenega programa so si izdelali oziroma sestavili in zlepili še mali leseni kozolec. Vse narejene izdelke so si lahko vzeli domov.

Učenke in učenci so predstavljeni program spremljali z zanimanjem, navdušenjem, nekateri pa so se ob tem načinu dela videli tudi v bodoče. Ob zaključku tehničnega dne smo se zadovoljni poslovili in iskreno zahvalili vodstvu šole ter organizatorjem tehničnega dne za izjemen dan.

Zapisala: Kristina Povh

Dostopnost