Učenci 7. razreda OŠ ZBORA ODPOSLANCEV smo se 24. 9. 2015 udeležili prvega naravoslovnega dne. Odpeljali smo se v Koprivnik in na kmetijo Rajhenav. Vozili smo se čez vasi: Cvišlarji, Onek, Laze in Koprivnik. Pokrajina je tu redko naseljena, na pašnikih smo videli govedo, ovce, konje in pse.
Po približno 25 km smo prispeli v Koprivnik. KOPRIVNIK je danes majhna vasica sredi zelenja, šteje le nekaj hiš, nekoč pa je to bila občina, kjer so živeli Slovenci in Kočevarji. Vas je po drugi svetovni vojni bila porušena.
Pred hišo v Koprivniku nas je pričakoval gospod Matjaž Matko. Najprej smo se zagledali v veliko hruško – tepko, ki raste ob hiši in ki sta jo dve učenki komaj objeli.
Gospod Matjaž Matko je vodja Zavoda za ohranjanje kulturne dediščine Nesseltal Koprivnik. Povedal nam je, da je Koprivnik dobil ime po koprivah. Nas pa je zanimalo, kako na kmetiji pridelujejo naravni jabolčni in hruškov sok.
Sokovi so brez dodanih konzervansov, samo pasterizirani so; to pomeni, da jih segrejejo do 75 stopinj Celzija. Najprej smo poskusili, kako dober je njihov motni jabolčni sok, potem pa nam je gospod Matjaž pokazal, kako jabolka najprej obrežejo, operejo, jih v stroju zmeljejo, nato pa stisnejo v stiskalnici. In potem priteče sok – sladek, fin in okusen. Potem sok pasterizirajo, napolnijo steklenice in jih opremijo z nalepkami. Na nalepkah piše, da je rok trajanja eno leto, v resnici je sok trajen mnogo dlje – če ga prej ne popiješ – seveda! Ves sok pridelujejo iz starih sort naravno pridelanih jabolk. Kupimo pa ga lahko na tržnici v Kočevju in pri njih doma.
Za konec smo naredili še eno ’gasilsko’ pod staro tepko, se lepo zahvalili za ogled, za pokušino soka, vroč čaj in dobro kavico za učiteljice ter se odpeljali na KMETIJO RAJHENAV, kjer smo imeli drugi ogled.
RAJHENAV je bil nekoč kočevarska vas z veliko hišami in cerkvijo. Kočevski Nemci so se izselili na začetku druge svetovne vojne, vasica pa je ostala zapuščena, kasneje pa je bila porušena. Vasico obdaja Rajhenavski pragozd. Danes živi v vasici le ena družina.
Lastnik gospod Alojz Brdnik je agronom in se ukvarja z živinorejo. V najemu ima okrog 160 ha zemlje. To je veliko kot 16 atletskih stadionov. Tako smo na kmetiji Rajhenav videli 15 burskih koz, konje in govedo. Na kmetiji redijo govedo pasme limuzin. V modernem hlevu smo si ogledali plemenske bike (Teiger, Neptun, Picolo), mlade bikce in telice, krave pa so bile na paši. Biki so bili ogromni, eden je tehtal 1100 kg. Bili so mirni in niso se vznemirjali zaradi selfijev z nami.
Te živali imajo za meso in za razplod. Živali so na paši, hranijo pa jih tudi s senom. Izvedeli smo, da telički pri 6 mesecih tehtajo od 230 do 270 kg, ko so stari eno leto, pa se zredijo za 1 kg na dan. Kasneje plemenske bikce prodajo za razplod.
Na kmetiji so nas postregli z domačim pecivom, ves čas pa sta nam družbo delali psički Rozi in Kala.
Bilo je zabavno, zanimivo in poučno. Priporočamo, da učiteljica tudi naslednje leto pripravi obisk zavoda Nesseltal Koprivnik in kmetije Rajhenav.

Florentina Qunaj in Josipa Petričević, 7. c
novinarski krožek
OŠ Zbora odposlancev Kočevje

Dostopnost