leader

ODPRIMO VRATA PODEŽELJU- MLADI LONČARJI

Ljudska univerza Kočevje se je prijavila na razpis za izvedbo projektov, ki so sofinancirani iz sredstev Leader – LAS PO POTEH DEDIŠČINE OD IDRIJCE DO KOLPE NIP II 2012 z naslovom»Odprimo vrata podeželju«.
»Projekt »ODPRIMO VRATA PODEŽELJU« se izvaja ob finančni pomoči Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Organ upravljanja Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.«

V mesecu marcu smo postali mladi lončarji. Izvedli smo dve delavnici z mentorico Ireno in pred nami sta še dve delavnici, kjer bomo glinene izdelke poslikali.
Učenci so glino gnetli, jo valjali in vanjo naredili različne odtise s pomočjo čipke in različnih šablon. Glinene plošče so položili v krožnike, tako da bodo izdelki dobili lepo obliko.

Kako pa so se učenci počutili v vlogi mladih lončarjev pa so takole opisali s svojimi besedami.
– Najbolj so mi bili všeč krožniki. Imela sem se zelo lepo. Izdelki iz gline so mi zelo všeč.
– Zelo všeč mi je bil potek izdelave.
– Všeč mi je bilo, ko smo na krožnik odtisnili čipke. Všeč mi je tudi bilo, ko smo iz gline delali živali. Učiteljica nam je vse lepo razložila, da je bilo na koncu polno izdelkov in še zelo lepi so bili! Iz gline je zelo lepo delati.
– Na delavnicah smo izdelovali iz gline. Izdelovali smo različne izdelke. Všeč mi je bilo, ko smo risali na glino. Bile so različne oblike. Všeč mi je bila lepljiva glina.
– Pri izdelovanju z glino mi je bilo zelo všeč. Še posebej, ko smo odtisnili prtiček v glino. Želim si, da bi še lahko izdeloval z učiteljico Ireno. Poskusite!
– Všeč mi je bilo, ko smo delali z štampiljkami in ko smo delali krožnike z različnimi čipkami. Zelo je bilo dobro.
– Prvič smo z učiteljico Ireno gnetli glino, da je šel zrak ven,saj potem ko glino spečemo ne razpade. Ko smo glino zgnetli, smo jo razvaljali in potem dali gor čipke ter ponovno povaljali. Potem smo odstranili čipke in dali gor krožnik ter ga s paličico obrisali. Nato smo dali krožnik dol. Na plastičen krožnik smo dali najprej papirnat prtiček in nato šele glino ter jo bomo tako pustili 14 dni, da se posuši. Drugi dan smo pa delali s štampiljkami, ki smo jih uporabljali za glino. Glino smo zopet zgnetli in razvaljali, nato pa smo odtisnili noter v glino poljubno štampiljko. Ali pa smo si izbrali žival, ki smo jo dali na glino in jo obrisali z palico. Ko smo to naredili, smo lahko na žival odtisnili še štampiljko, katerokoli. Ko bodo izdelki posušeni jih bomo pobarvali z barvo. Ampak to barvo damo lahko gor samo malo, ker je draga in jo tudi malo potrebujemo . Zato jo moramo dati gor na glino le ščepec, ker se potem vpije in se tako posuši. Če damo barve preveč se bo ta barva razlila in bo postal grd izdelek. Te barve so različne, če spečemo se vijoličasta barva spremeni v modro. Oranžne pogosto dobiš, ker je narejena zato, če kaj barve ostane na krožniku jo damo nazaj v posodo.

IMG 1511IMG 1512IMG 1513IMG 1519IMG 1526IMG 1527IMG 1532IMG 1534IMG 1535IMG 1538IMG 1540IMG 1544IMG 1546IMG 1549IMG 1559IMG 1560IMG 1563IMG 1567IMG 1568IMG 1609IMG 1610IMG 1611IMG 1612

 

Dostopnost