1. januar: DAN SPOMINA NA ŽRTVE HOLOKAVSTA

 

#Številka#

Bil sem otrok, rodila me je mati kot vas, v svitanju radosti. Tkal sem življenje, poti in proge, kot vi, do svojega zenita.

Rastel sem v moža, da bi oral njive in polja, kot vi, brez plotov in meja.

Sredi vseh teh želja so mi okrog vratu pripeli številko, ki  se imenuje življenje.

27. januarja obeležujemo dan, ko so zavezniki osvobodili nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz na južnem Poljskem. Med aprilom 1940 in decembrom 1944 je na tem kraju tragično preminilo okoli 1.5 milijona Judov, pa tudi več tisoč Sintov, Romov in Poljakov. V to koncentracijsko taborišče smrti je bilo pripeljanih tudi preko 2000 Slovencev. Ko so 27. januarja 1945 zavezniški vojaki osvobodili taborišče, so lahko rešili le 7650 bolnih in izčrpanih taboriščnikov, med katerimi je bilo tudi 21 Slovenk. Letos obeležujemo 78 let od osvoboditve tega največjega nacističnega koncentracijskega taborišča smrti. Januarja 1995, torej ob petdeseti obletnici osvoboditve taborišča Auschwitz, je tedanji nemški predsednik Roman Herzog razglasil 27. januar za dan spomina na žrtve nacizma, 3. novembra 2005 pa je ta dan kot mednarodni dan spomina na holokavst razglasila tudi Generalna skupščina OZN v New Yorku. Dan spomina na holokavst od leta 2008 obeležujemo tudi v Sloveniji.

V tem tednu je za učence predmetne stopnje potekala spominska ura, s katero smo obeležili spomin na žrtve holokavsta. Spoznali smo zgodovinska dejstva iz časa 2. svetovne vojne, si ogledali dokumentarni film, iz pričevanj preživelih taboriščnikov pripravili razstavo, z učenci 9. razreda pa obiskali Pokrajinski muzej Kočevje. Cilj omenjenih aktivnosti je bil obsoditi vsa zločinska dejanja, ki so človeštvu pustila velik pečat, predvsem pa razmisliti, kaj lahko kot posamezniki naredimo, da se zgodovina ne ponovi.

Kljub temu, da je od dogodkov minilo kar precej časa, jih ne smemo pozabiti. Ta spomin naj nas zavezuje k prizadevanju za to, da se vojne grozote ne bi ponovile in k vztrajnemu delovanju za spoštovanje človekovih pravic. Zgodovina je učiteljica življenja, zato se je pomembno spominjati in opominjati.

OŠ Zbora odposlancev Kočevje je ena izmed 110 šol, ki so v šolskem letu 2022/2023 vključene v projekt Krokus.

Zemljevid sodelujočih šol: http://www.sinagogamaribor.si/slo/dediscina/projekt-krokus/

Katja Koleta

Dostopnost