ŠOLA V NARAVI CŠOD RADENCI: SOBOTA (IN NEDELJSKO JUTRO)

V soboto nam je vreme nekoliko prizaneslo, zato smo dan izkoristili za nekaj več aktivnosti v naravi. Medtem ko so si peto- in šestošolci nabirali znanje o prvi pomoči in temeljnih postopkih oživljanja, so se starejši učenci podali na pohod do bližnje razgledne točke, od koder so si ogledali prelepo dolino reke Kolpe. Nato sta se skupini zamenjali. Mlajši učenci so se na poti nazaj ustavili tudi pri slikarjih, ki so ob reki upodabljali različne motive iz slovanske mitologije, in z njimi pokramljali o umetnosti.

Po kosilu so se starejši odpravili na kolesarjenje, ostale pa je zaposlila delavnica snemanja animiranega filma v naravi s pomočjo IKT. Izdelki, ki so nastali, so navdušili tako naša učitelja kot mentorico s CŠOD, in bodo kmalu na ogled tudi na spletni strani šole.

Žal je kolesarjem vreme nato zagodlo in morali so se vrniti v dom, kjer so si čas popestrili s plezanjem, ki je šlo prav vsem, ki so se ga lotili, odlično od rok in nog. Po večerji, ko je dež nekoliko prenehal, je učitelj Peter z učenci zakuril ogenj, da so se pred napetim večerom, ki je sledil, okrepčali s pečenimi hrenovkami. Nato je učiteljica Ina s spretnostjo, ki bi ji jo lahko zavidal tudi učitelj Klemen, zvezala projektor, računalnik in zvočnike, da smo lahko skupaj uživali evrovizijskem večeru in navijali za naše predstavnike. Sicer so bili naši favoriti večera še Finska, Hrvaška, Norveška in Moldavija. Pred spanjem smo skupaj poslali tudi glas za naše južne sosede, rezultate pa pričakali naslednje jutro.

Danes starejši učenci pripravljajo animirane filme, mlajši pa se preizkušajo v plezanju. Po kosilu si bomo ogledali izdelke in se okoli 12.30 odpravili proti domu. Po tako aktivnem vikendu bomo samo še popadali v postelje!

ŠOLA V NARAVI CŠOD RADENCI: PETEK (IN SOBOTNO JUTRO)

Po prvih treh urah pouka v petek so učenci končno dočakali zaslužen oddih v CŠOD Radenci. V dežju in upanju na boljše vreme smo prtljago naložili na avtobus in se odpeljali v vasico ob Kolpi, kjer so nas pričakali prijazni učitelji v domu, kača, činčila, mongolski skakači in dve mizi za namizni tenis, ki sta se kmalu izkazali za naši najboljši prijateljici.

Po namestitvi v sobah in kosilu so se učenci najprej lotili peke tradicionalne belokranjske pogače, ki jim je šla odlično od rok. Da ne pozabijo recepta, učitelji svetujemo, da jo spečejo tudi v nedeljo, ko se vrnejo domov. J

Sledila je dobra ura zagrete igre namiznega tenisa, po večerji pa so se najbolj energični učenci lotili tudi izziva učitelja Petra: skoraj štirih minut napornih sklec ob pesmi »Bring Sally Up« (https://www.youtube.com/watch?v=41N6bKO-NVI). Najmočnejši izzivalec je zdržal kar minuto in štirideset sekund.

Na zadnji delavnici v dnevu so učenci spoznali črno-belo kraljevo kačo, osemnajstletnega Newtona. Tudi tisti, ki jim kače niso všeč, so si jo upali pobožati (z izjemo našega pogumnega psihologa), najdrznejši pa so si jo nadeli celo okoli vratu. Pred spanjem je sledilo ponovno nažiganje ping ponga in lov na činčilo, tako da so tudi največji športniki popadali v postelje in učiteljem privoščili mirno noč.

Očitno pa nekaterih še nismo utrudili dovolj, saj je bilo najpogostejše vprašanje ob 7.15, ko smo učence prišli zbudit, ali gredo lahko pred zajtrkom igrat ping pong. Ob zvokih nabijanja žogice v sosednji sobi zdaj učitelji čakamo na zajtrk, ki si ga bomo privoščili čez deset minut.

Tukaj si lahko ogledate še animacije, ki so jih izdelali učenci:

Dostopnost