Pri interesni dejavnosti Prva pomoč so učenci praktično spoznavali, kako zaustaviti krvavitev, oskrbeti različne rane, notranje in zunanje zlome kosti, opekline, kako pravilno ukrepati ob delni ali popolni zapori dihalne poti, hipoglikemiji, srčnemu zastoju, možganski kapi, prestrelu uda, udarcih v trebušni predel idr.

Ekipa sedmih članic (Mila Šteblaj, Maja Miljuš, Sara Pucelj, Lana Bižal, Lana Arh, Nana Maja Hribar, Ela Hočevar) je svoje znanje pokazala na XVII. regijskem preverjanju ekip prve pomoči OŠ, ki je bilo 20.4. na OŠ v Trbovljah. Ekipa je dosegla 1. mesto in se s tem uvrstila na državno preverjanje, ki je bilo 13.5. v Kopru.

Tekmovanje se je pričelo z reševanjem testa iz prve pomoči in iz gibanja Rdečega križa. Nato je sledilo praktično preverjanje na petih delovnih mestih, ki je na vsaki delovni točki trajalo 10 minut. Po preteklem času so ocenjevalci  ekipi podali analizo o njihovi oskrbi poškodovancev. Na prvem delovišču  so oskrbeli poškodovanko z vbodnino v nadlakti, bolnika z možgansko kapjo in poškodovanca z električno opeklino dlani. Na drugem delovišču so oskrbeli poškodbe: tujek v dihalih, vročinska kap, oparina na nogi in topo poškodbo trebuha. Sledilo je tretje delovišče, kjer so oživljali odraslega in otroka utopljenca in oskrbeli nezavestno brez poškodbe. Na četrtem delovišču je ekipa oskrbela odprt zlom goleni, kemično poškodbo opekline in hipoglikemijo. Na zadnjem delovišču pa so se srečali s poškodbo obraza in izbitim zobom, zaprtemu zlomu nadlaktnice, srčno kapjo in oživljanjem odraslega.

Na preverjanju je sodelovalo 14 ekip prve pomoči. Naša ekipa je pokazala odlično poznavanje prve pomoči in dosegla 3. mesto. Za uspeh se moramo zahvaliti tudi preostalim učencem, ki so na interesni dejavnosti igrali poškodovance, pomagali pri pripravi materiala in Rdečemu križu Kočevje za izposojo lutk za oživljanje, obvezilnega materiala in organizaciji preverjanj. Z dosežkom smo več kot zadovoljni, saj je dokaz, da delujemo v pravi smeri.

Katja Gole Pucelj

Fotografirala Neja Pavuna

Dostopnost