Učenec OPB 1. razreda je 24. 3. 2016 obiskal gospod Marko Piko, ki je zaposlen v podjetju Elektro Ljubljana. Glavni namen njegovega obiska je bil, otrokom predstaviti električno energijo. Gospod Piko, oblečen v službeno uniformo (kombinezon, zaščitno čelado s pomičnim vizirjem, veliko varnostnih pasov in posebne zaščitne rokavice, s katerimi se lahko dotika delov pod napetostjo, ter tudi rokavice s katerimi lahko opravlja delo v primeru dežja…) je otrokom na njim razumljiv način predstavil kaj sploh je elektrika, kako in kje se proizvaja, kako pride do uporabnikov, kje vse se elektrika uporablja, ter kakšne so nevarnosti pri nepravilnem ravnanju z električno energijo. Beseda je nanesla tudi na to, da v svetu že primanjkuje elektrike, ter kako, oz. na kakšne načine je možno z električno energijo varčevati, da je bo še dosti časa dovolj.

Otrokom je tokom predstavitve prikazal primer statične elektrike. To je otrokom prikazal z drgnjenjem balona ob njihovem las. Otroci so bili navdušeni in sevda je vsak izmed njih želel in imel tudi možnost to preizkusiti.

Za zaključek je gospod Piko otrokom pripravil prijetno presenečenje. Otrokom je pokazal, da pasovi, ki jih ima oprtane okoli telesa, vedno ne služijo le v službene namene, ampak tudi za zabavo. S pasovi je naredil gugalnico in vsakega otroka, ki je želel, zagugal.

Obisk gospoda električarja Pika je otroke močno navdušil, kar so pokazali z nadaljnjim raziskovanjem in iskanjem znanja na tem področju.

Učenci 1. razreda OPB in učiteljici Tina in Anita

Dostopnost